Beaumaris Development - Mid Century Inspired Architecture

 

In the heart of Mid Century Modern Beaumaris sits a new development that harks back to those glory days of architecture with its use of glass and material selection. Bold square shapes create a form that has not been seen in the area for decades, timber clad garages seem to be hidden from view as they blend into the facade. Cantilevered overhead are two glazed balconies clad in Alucabond both with views of Port Phillip Bay. Externally the two properties meld as one, it's not until you enter the properties that the variances in finish become apparent.

Unit 1.

To the left a simple and well stated minimalist approach has thrust a play of light on the main hallway leading to the bright open rear living areas of the home with large expanses of glazing to the rear living areas opening up onto a private courtyard with a drop pool placed close to the rear glazed wall. A well pointed gloss white kitchen with smoked mirror splash backs and raised highlight windows bringing light in from the north create a workable kitchen what is inviting to be in whilst still connected to the main informal living area. Back towards the entrance between the timber lined open stairwell and the main living area sits a master suite nestled into the middle of the ground floor. A large open space with a wall of glazing to a private side courtyard the master suite surprises again with a fully glazed frosted shower panel as a feature wall opening into a large open ensuite leading into a secluded well appointed walk in robe. As you wander up the timber stair case with glass balustrade you are greeted with a view across the rumpus and balcony to the rather stunning gum tree that sits upon the nature strip. wandering out the fully glazed wall and onto the balcony with a quick look to the left brings upon the sea views. To the rear of the first floor are 3 more bedrooms and a bathroom with the main hallway leading towards the rear rooms lit with velux roof windows to allow additional northern light to fill the upper floor.

Unit 1.

Th right hand unit whilst having the same external feel changes the moment you walk in the entry. The garage wall side of the entry foyer is clad in stone tiling with a wine cellar to the underside of the staircase seen from the main gallery. Polished concrete floors lead through and into the main bedroom where a feature timber wall sits behind the master bed. once again it has the signature glass shower that Unit 1 has which also leads past an open and bright ensuite and into a well appointed walk in robe, again there is the private side courtyard off the master bedroom and glazed wall flooding natural light into the room. Leaving the master bedroom and moving down the hall past the powder room the ceiling lifts as you enter the main living area. The polished concrete continues with an insert of timber flooring where the dining area is located. Tot he rear wall in the living area sits a feature fireplace surrounded on both sides with glass. the kitchen with stone tops and gloss white cabinetry is accentuated with black cabinet features and a dropped lined timber feature ceiling. As with Unit 1 the staircase is timber lined with glass balustrade leading to the upper floor rumpus room and front balcony which has the same relaxed and beautiful view of the large gum tree to the nature strip and entering the balcony with a glance to the left opens up views of the bay, there also is a small garden of succulents on the roof of the porch which extends slightly past the front of the balcony. to the rear of the stairwell are the three minor bedrooms and bathroom with the same velux roof windows flooding additional northern light into the unit which sits to the south of the property.

The Beaumaris development delivers modern day living with inspiration drawn from the golden age of architecture in execution. A more poetic and responsible development than generally seen in the bayside area it has been a project of passion for Designer, Client and Builder with all involved willing to push the boundaries in order to achieve a positive outcome architecturally.