Ong House - Alphington

The Ong House - Alphington Project is a family home deign for a young married couple with a small but growing  family. The design harks back to the inspirations of the sweeping roof lines of Frank Lloyd Wright blended through the concrete block inspired residences of his Usonian designs and then intertwine those aspects with the simple yet stunning designs of the Case Study period through west coast USA. A complex yet simple design is where we have pushed this project and with a fairly well rounded budget as well as wonderful clients to work with it looks to be a promising project which hits site in the coming weeks.

The initial design consisted of three main zoned areas. A parents retreat to the northern boundary hidden behind the new garage location, the children's wing to the south with its own private play area and the main living zone to the southern central section of the block which allows for good solar access through the winter months and with the deepened eaves protecting it from the hot northern sun. The initial facade concept draws from the Frank Lloyd Wright low slung oriental themed roof forms with a mix of concrete block in stack bond and stained vertical timber.

The initial response from the clients was positive with only some minor tweaking required to the main design. The biggest issue we have is the potential of not being able to remove the existing tree on the nature strip in order to locate the garage in its proposed location. In order to respond to that issue we will be flipping the front portion of the home which will enable us to retain the nature strip tree and cause little affect thermally to the home itself.